espaΨηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ
 

Σήμα κινδύνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: 81% αύξηση των καρκίνων έως το 2040

4 Μαρτίου 2020

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα τελευταία χρόνια πολλοί φορείς της υγείας σχετικά με τη σημασία της πρόληψης σε πολλά είδη καρκίνων. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 των καρκίνων θα μπορούσε να έχει προληφθεί μέσα από εξετάσεις ρουτίνας, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Σε παγκόσμιο επίπεδο δε τα στοιχεία του World Health Organization είναι σοκαριστικά για την εξέλιξη της νόσου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς προβλέπεται ότι ειδικά σε χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων τα κρούσματα θα αυξηθούν έως και 81%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που θα νοσήσει από κάποια μορφή καρκίνου σε αυτές τις χώρες οφείλεται στο γεγονός ότι οι πόροι που είναι διαθέσιμοι για την πρόληψη και τη διάγνωση αλλά και για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων είναι περιορισμένοι. Και αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση στην Ελλάδα με τους πολίτες την τελευταία δεκαετία να έχουν περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις προληπτικές εξετάσεις  λόγω της απώλειας μέρους των εισοδημάτων τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι περίπου το 4% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει σε κατάσταση φτώχειας λόγω των δαπανών που υποχρεούται να καλύπτει στην υγεία.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, μόνο που πίσω από αυτά υπάρχουν πάντα άνθρωποι. 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την επάρατη νόσο στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία για τους θανάτους προκαλώντας το 27% των απωλειών ζωής στο σύνολο του πληθυσμού και το 38% στις ηλικίες κάτω των 65 ετών.

Ο καρκίνος δεν πρέπει να είναι θανατική ποινή για κανέναν, οπουδήποτε.

 

αναφέρει ο Δρ Ren Minghui, Assistant Director-General, Universal Health Coverage/ Communicable and Noncommunicable Diseases στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα αφύπνισης γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις απαράδεκτες ανισότητες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου σε πλούσιες και φτωχές χώρες», αναφέρει ο Δρ Ren Minghui, Assistant Director-General, Universal Health Coverage/ Communicable and Noncommunicable Diseases στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και εξηγεί πως «αν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης, ο καρκίνος μπορεί να ανιχνευθεί νωρίς, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να θεραπευτεί. Ο καρκίνος δεν πρέπει να είναι θανατική ποινή για κανέναν, οπουδήποτε».

Υπολογίζεται, σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, ότι τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία.